Onthulling bronzen beeld Jan Janssen

Nootdorp, 27 januari – Vanmiddag was de onthulling van het bronzen beeld van Jan Janssen. Onder meer zijn wielervriend Joop Zoetemelk en de burgermeester van Pijnacker-Nootdorp Francisca Ravestein waren bij deze bijzondere gebeurtenis aanwezig. Na Joop Zoetemelk (in Rijpwetering) heeft nu ook deze wielerheld een bronzen beeld. Het beeld is nog maar het begin van de ode aan deze wielerlegende. Op 29 augustus 2020 vindt de eerste editie van de jaarlijks terugkerende toertocht “Ode aan Jan Janssen” plaats vanuit zijn geboorteplaats Nootdorp. 

Bronzen beeld Jan Janssen

Wielerenthousiastelingen wilden een ode aan Jan Janssen brengen. Vele ideeën leidden tot het bronzen beeld en een jaarlijks terugkerende toertocht.

Onder toeziend oog van zijn vrouw Cora, dochter Karin en zoons Jan jr. en Pierre en kleinkinderen, vrienden en inwoners onthulde Jan Janssen tezamen met burgemeester Ravestein van gemeente Pijnacker-Nootdorp en Joop Zoetmelk het bronzen beeld. “We zijn als gemeente bijzonder trots dat een Tour de France winnaar zulke banden heeft met onze gemeente. Jan is al ere-inwoner, we hebben een Jan Janssen sporthal en een Jan Janssenstraat en we zijn ontzettend verheugd vandaag ook een beeld van hem daaraan toe te kunnen voegen”, aldus burgemeester Ravestein.

Speciaal genodigde van vanmiddag was Joop Zoetemelk. Op de vraag aan Joop of hij blij is dat ook Jan is toegevoegd aan de beeldentuin, reageerde de eveneens winnaar van de Ronde van Frankrijk, zeer positief. “Jan en ik hebben beiden de Tour de France gewonnen, beiden de Vuelta en zijn beiden wereldkampioen geweest. Nu we ook beiden een beeld hebben is dat fantastisch. Jan is een geweldige renner en heeft dit na zo’n carrière meer dan verdiend”.

Het beeld is een beeltenis van zijn karakteristieke houding op de fiets en het staat in de Dorpsstraat in Nootdorp. Het prachtige kunstwerk is van Wil van der Laan.

Ode aan Jan Janssen

De onthulling van het beeld is het begin van de Ode aan Jan Janssen. Het vervolg van deze ode vindt plaats op zaterdag 29 augustus a.s. Op deze dag fietsen deelnemers een route van ca. 100 km welke gebaseerd is op de trainingrondjes van Jan. Start en finish zijn in zijn geboorteplaats Nootdorp.

De route van Jan meebeleven?

Beleef alle hoogtepunten uit zijn carrière opnieuw. Een ode aan de grootste kampioen uit de Nederlandse wielergeschiedenis. Uiteraard wordt er gefietst langs het vandaag onthulde standbeeld.

Voor meer informatie en inschrijven ga naar www.odejanjanssen.nl

Fotocredits: Micha Schoemaker

NOOTDORP – Jan Janssen, wereldkampioen op de weg Sallanches 1964 en winnaar Tour de France 1968 bij de onthulling van zijn bronzen beeld in het centrum van zijn geboorteplaats Nootdorp.