Het verhaal

Het verhaal van onze legende

Jan Janssen is één van de meest succesvolle Nederlandse wielrenners ooit. Hij werd wereldkampioen, won Parijs-Roubaix en schreef als eerste Nederlander zowel de Vuelta als de Tour de France op zijn naam. De lijst is lang. Heel lang. Wat ons betreft meer dan genoeg redenen om een ode te brengen aan deze levende legende!

Na flink wat brainstormen, ontstond het eerste idee voor een bronzen beeld ter ere van Jan. In januari 2021 onthulden we dit beeld in zijn geboortedorp Nootdorp. Maar alleen een beeld, dat vonden we niet genoeg. En zo kwamen we op de Ode aan Jan Janssen: een jaarlijks terugkerende toertocht waarbij deelnemers alle hoogtepunten uit zijn carrière herbeleven. Samen met Jan, want ook hij neemt deel aan de tocht!

Op 10 september 2022 stappen we weer met elkaar op de fiets voor een prachtige route van 70 of 100 kilometer. Vanuit Nootdorp recht door het Groene Hart en over de mooiste autoluwe wegen. Tijdens de route van 100 km kom je zelfs geen één stoplicht tegen. Verwacht flink wat gezelligheid, mooie aankleding en diverse verwijzingen naar de successen van Jan Janssen. Als deelnemer fiets je voor je gevoel door alle grote wielerwedstrijden heen. Een ontzettend leuke ervaring voor elke wielerfan.

Wil je de legendarische trainingsroute van Jan ook herbeleven? Schrijf je dan in.

Onthulling bronzen beeld Jan Janssen

Op 27 januari 2020. was de onthulling van het bronzen beeld van Jan Janssen. Met de beeltenis van zijn karakteristieke houding op de fiets. Het kunstwerk is gemaakt door Wil van der Laan en is te bewonderen in de Dorpsstraat in Nootdorp.

Onder meer zijn wielervriend Joop Zoetemelk en de burgermeester van Pijnacker-Nootdorp Francisca Ravestein waren bij deze bijzondere gebeurtenis aanwezig.  “We zijn als gemeente bijzonder trots dat een Tour de France winnaar zulke banden heeft met onze gemeente”, aldus burgemeester Ravestein.

Lees meer

1964

Wereldkampioen Wielrennen

1967

Eerste Nederlandse winnaar Vuelta

1968

Eerste Nederlandse winnaar Tour de France

50

Grote overwinningen 1961-1972