Tickets kopen

Eerste editie Ode aan Jan Janssen groot succes!

Eerste editie Ode aan Jan Janssen groot succes!

Nootdorp, 29 augustus 2020 | De eerste editie van de Ode aan Jan Janssen was een groot succes. De ode die in januari van dit jaar van start ging met de onthulling van het bronzen beeld van Nederlands’ eerste Tour- en Vuelta-winnaar, Jan Janssen. Vandaag was het vervolg en fietsten ruim 300 deelnemers 100 kilometer over de route waar het allemaal voor deze wielerheld begon: zijn trainingsrondje vanuit Nootdorp door het Groene Hart. En dat onder aanvoering van de wielerlegende zelf. Jan Janssen was bijzonder vereerd dat zoveel fietsliefhebbers vandaag deze ode aan hem brachten tijdens een corona-proof wielertocht.

Legendarische route
Ruim 300 deelnemers stapten vandaag op de fiets om 100 kilometer door het Groene Hart te fietsen. En wat voor een route. “65 jaar geleden fietste ik hier mijn trainingsrondje’, vertelt Jan Janssen. “De uren die ik hier op de fiets doorbracht hebben tot veel bijzonders geleid”. De geboren Nootdorper fietste mee tijdens de eerste editie van bijzondere evenement. “De route was prachtig. Bijzonder dat je in het drukke Westen zo’n mooie, rustige tocht nagenoeg zonder stoplichten kunt fietsen”, vervolgt Jan zijn verhaal. De route ging vanaf de naar hem vernoemde sporthal in Nootdorp door gemeente Lansingerland, via de Rottemeren om zo richting de tussenstop bij STOUT.BIKE in Alphen aan den Rijn te gaan. Vervolgens reden de deelnemers via Bentwoud terug naar Nootdorp. “Om net voor de finish nog langs mijn bronzen beeld te fietsen, maakte het helemaal compleet, geweldig!”, aldus de trotse wielerlegende.

Corona-proof
In maart leek het erop dat de tocht een jaar op zich moest laten wachten. Wel werd er aan een alternatief gewerkt. “Gelukkig kregen we alsnog goed nieuws tijdens de persconferentie van minister Rutte eind juni”, aldus Martijn van Dijk, mede organisator. “We hebben de plannen uit de kast gehaald en hebben snel alles in gang gezet om er een mooie, uiteraard corona-proof, eerste editie van te maken. Deelnemers moesten zich van te voren aanmelden, de locatie was ingericht met looplijnen en er werd gefaseerd gestart. Iedereen hield zich goed aan de richtlijnen. We kunnen er met trots op terugkijken”, zegt Martijn.

Toertocht
Ondanks de regenachtige omstandigheden werd er door de deelnemers enthousiast gereageerd. “Het weer viel uiteindelijk mee en het is zo fijn om na zo’n lange tijd, eindelijk weer eens georganiseerd een tocht te fietsen”, vertelt Frits van Velzen van Toerclub Pijnacker, medeorganisator en net 100 km in de benen. “Na een jaar voorbereiding, is het gaaf deze dat het vandaag dan eindelijk zo ver was”. Na de finish konden de deelnemers onder het genot van een drankje nog de eerste etappe van de Tour de France kijken. Dat doet Jan Janssen ook vandaag. Niet tijdens de Ode. Wel samen met de NOS, waar hij te gast is bij de Avondetappe die live wordt uitgezonden vanuit zijn geboorteplaats.

Foto’s
Kijk hier voor een sfeerimpressie.